Τα προϊόντα μας

Τα πιο φημισμένα και εύγεστα προϊόντα της Ζακύνθου ανάλογα βέβαια με την εποχή που παράγονται είναι το λάδι, το κρασί, η σταφίδα, η γραβιέρα λαδιού, η μυζήθρα, το χοιρομέρι, το νεροκρέμμυδο (μπελουσιώτικο γλυκό κρεμμύδι), πεπόνια και αγριοφράουλες. Το περίφημο ζακυνθινό μαντολάτο, το παστέλι και τις φιτούρες. 

Ας τα δούμε όμως αναλυτικότερα:

Σταφίδα

Στο νησί της Ζακύνθου, σε μεγάλες εκτάσεις, καλλιεργείται η μαύρη σταφίδα. Πρόκειται για ένα προϊόν που αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές εσόδων για τους τοπικούς γεωργούς εδώ και αρκετά χρόνια.Η σταφίδα χρησιμοποιείται στη χώρα μας, σαν τρόφιμο αλλά και για την παρασκευή άλλων προιόντων, όπως οινόπνευμα. Επίσης, εξάγεται σε πολλές χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Κρασί

Το νησί της Ζακύνθου αποτελείται από μεγάλες εκτάσεις με αμπελώνες, για την παρασκευή πολλών διαφορετικών τύπων κρασιού.Παραδοσιακά, κάθε οικογένεια παράγει το δικό της κρασί, αφού οι Ζακυνθινοί το περιλαμβάνουν καθημερινά στο τραπέζι τους.Καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες κρασιού, που κάθε μία ξεχωρίζει για τη γεύση, το χρώμα και το άρωμά της.Πολλοί παραγωγοί διαθέτουν το κρασί στην εγχώρια αγορά, αλλά και στο εξωτερικό.

 

 

Ελαιόλαδο

Το νησί της Ζακύνθου διαθέτει πληθώρα ελαιόδενδρων με αποτέλεσμα το ελαιόλαδο να αποτελεί ένα από τα κυριότερα προϊόντα παραγωγής του.Υπάρχουν ελαιοτριβεία, στα περισσότερα χωριά όπου το λάδι εξάγεται από τις ελιές με τον παλιό φυσικό τρόπο, διατηρώντας την ποιότητα του λαδιού.Άλλο ένα Ζακυνθινό προϊόν, που εξάγεται και είναι γνωστό για την εξαιρετική ποιότητά του.

 

 

Μέλι

Στην ορεινή Ζάκυνθο, παράγεται το Ζακυνθινό μέλι, με παραδοσιακό και φυσικό τρόπο.Έχει υπέροχη γεύση και ιδανική πυκνότητα.Μπορείτε να προμηθευτείτε το Ζακυνθινό μέλι από τα καταστήματα αλλά και τους τοπικούς παραγωγούς και μπορείτε να τους ζητήσετε να δοκιμάσετε κυρήθρα, που είναι πολύ εύγευστη και θρεπτική.

 

 

Τυρί

Στο νησί, παράγεται σκληρό πικάντικο τυρί, από κατσικίσιο γάλα και γάλα προβάτου, γνωστό ως λαδοτύρι.Η διαδικασία παραμένει ακριβώς ίδια με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο.Το λαδοτύρι, ονομάζεται έτσι, αφού παραμένει για μεγάλο διάστημα, μέσα σε μεγάλα δοχεία με ελαιόλαδο και αποκτά μια υπέροχη πικάντικη γεύση.Επίσης, πολλές οικογένειες φτιάχνουν μυζήθρα, ένα μαλακό εύγευστο τυρί.

 

 

Μαντολάτο - Φυτούρα - Παστέλι

Το μαντολάτο, η φυτούρα και το παστέλι, είναι τοπικά γλυκίσματα, τα οποία παράγονται μόνο στο νησί, με συνταγές που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά.Το μαντολάτο παρασκευάζεται με ασπράδια αυγών, μέλι, ζάχαρη και αμύγδαλο και κατά την παράδοση, καταναλώνεται κυρίως την περίοδο του Καρναβαλιού.Η φυτούρα παρασκευάζεται με σιμιγδάλι, τηγανίζεται και προσφέρεται με πολύ ζάχαρη. Τέλος, το παστέλι παρασκευάζεται με σουσάμι, μέλι και αμύγδαλο ή ζαχαρωτά. Κατά την παράδοση, καταναλώνονται κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο και παρασκευάζονται σε διάφορους πάγκους, στην πόλη της Ζακύνθου.

 

 

Νεροκρέμυδο

Το νεροκρέμμυδο της Ζακύνθου, είναι μια ποικιλία κρεμμυδιού που καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στην Ζάκυνθο, στην περιοχή Κυψέλη (ή Μπελούσι, εξ' ου και η τοπική ονομασία μπελουσιώτικα), αλλά απάνταται και σε αλλά νησιά του Ιονίου. Λέγεται οτι προέρχεται από την Βενετία, αν και στην Ιταλία κυκλοφορεί μια παρόμοια ποικιλία με το όνομα cipolla giarratana, που καλλιεργείται όμως στην Σικελία, στην κοινότητα Giarratana - απ' οπου και η ονομασία του -, αποτελεί προστατευόμενο παραδοσιακό προϊόν PAT και προστατεύεται επίσης από την οργάνωση Slow food (εδώ).
Είναι ένα κρεμμύδι τεράστιο (ίσο με 4 κοινά κρεμμύδια!), με σχήμα ελλειπτικό ("πατημένο" στις άκρες του), με βάρος συνήθως 300-500gr ή και μεγαλύτερο, χρώματος από κίτρινο εως ανοιχτό μωβ, με γεύση γλυκειά και καθόλου καυστική και με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Η συγκομιδή του γίνεται από τέλη Ιουλίου και όλο τον Αύγουστο.

 

Get Adobe Flash player